Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een techniek die als doel heeft om spieren langdurig te ontspannen. Aan de hand van fijne en gesteriliseerde naalden prikt de kinesitherapeut in zogenaamde triggerpoints.

Een triggerpoint is een verkrampte plek in de spier die verschillende klachten kunnen veroorzaken. Bij deze methode wordt geen vloeistof geïnjecteerd in het lichaam, vandaar de term ‘Dry needling’.

 

Hoe ontstaat een trigger point?

Trigger points, ook wel spanningspunten genoemd, kunnen ontstaan door:

  • Overmatige te sporten
  • Langdurig een verkeerde houding aan te houden
  • Stress
  • Vermoeidheid

Hoe gaat het in zijn werk?

In eerste instantie staan de klachten van de patiënt centraal. Eens deze bekend zijn gaat de kinesitherapeut op zoek naar de spanningspunten, om deze nadien uit te schakelen. Een naald wordt voorzichtig geprikt tot in de te behandelen spier. Hierdoor wordt de spier in kwestie gedwongen om te ontspannen. Op termijn merkt de patiënt een verhoogde beweeglijkheid en een afname in (spier)pijn.

Doet het pijn?

Het aanprikken van de naald voelt u nauwelijks. Wanneer deze het triggerpoint bereikt, spant de spier zich spontaan aan (=twitch). Patiënten ervaren deze verkramping als pijnlijk, maar dit is meestal van korte duur.

De behandelde delen kunnen stijf of vermoeid aanvoelen, alsof je er een intense training hebt opzitten. Daarnaast kan je je kort na de behandeling moe of ‘van slag’ voelen, dit is een normale reactie die enkele uren kan aanhouden.

 

Wat is het verschil met acupunctuur?

Acupunctuur richt zich op de energiebanen in het lichaam, terwijl dry needling focust op spieren. In tegenstelling tot dry needling, waar telkens met één naald wordt gewerkt, worden bij acupunctuur meerdere naalden in het lichaam van de patiënt geprikt.

Deze techniek wordt naast fysieke klachten ook ingezet voor het behandelen van geestelijke gezondheidsklachten. De enige gelijkenis tussen acupunctuur en dry needling zijn de naalden die gebruikt worden.

 

De (na)behandeling

Het aantal sessies is sterk afhankelijk van de klachten van de patiënt, maar gemiddeld genomen zijn er 6 tot 9 sessies nodig om de spieren te laten ontspannen op lange termijn.

In de meeste gevallen masseert de kinesitherapeut na het prikken de behandelde regio’s en wordt er bijkomende warmte gelegd met een infrarode lamp. Dit beperkt de stijfheid en zorgt voor een grotere flexibiliteit van de spieren.

Om afvalstoffen te kunnen afvoeren is het belangrijk dat de patiënt voldoende water drinkt gedurende de behandeldag. Daarnaast werkt het bevorderend om de behandelde regio’s warm te houden, door middel van een kruik, pittenkussen, een bad, etc.

 

Welke klachten kunnen behandeld worden?

Een volledige lijst opsommen lijkt onmogelijk, maar hier volgen de meest voorkomende:

  • Verkrampte spieren
  • Sportblessures
  • RSI klachten
  • Rugklachten
  • Hoofdpijn
  • Kaakproblemen
  • Onverklaarbare pijnen