Wat is osteopathie?
Osteopathie is uitgevonden door Andrew Taylor Still. Het is een manuele geneeswijze, waarbij gezocht wordt naar de oorzaak van de klachten.
De osteopaat zoekt naar bewegingsverliezen in het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf niet meer hersteld. Door deze bewegingsverliezen te behandelen, krijgt het lichaam zijn zelfgenezend vermogen terug en komt het weer in evenwicht. Hierdoor vermindert of verdwijnt de klacht.
Hoe ziet een osteopatische behandeling eruit?
Een osteopaat werkt op 3 gebieden :
Manipulaties, mobilisaties en spiertechnieken of structurele osteopathie
Orgaantechnieken of viscerale osteopathie
Schedelbehandeling of craniale osteopathie

Een osteopaat die een goede opleiding heeft genoten, heeft geleerd te manipuleren op een manier die het lichaam geen schade toebrengt. Deze technieken zijn zacht en pijnloos!

Met deze technieken gaat de osteopaat zeer zacht de organen en de hun omringende weefsels “ontspannen”, verklevingen en/of vergroeiingen verbeteren. Deze kunnen ontstaan na een chirurgische ingreep of door een verkeerde houding.
Een orgaanletsel kan zorgen voor rugklachten, maar ook andersom kunnen rugklachten de oorzaak zijn van orgaanklachten ondermeer door slechte bloedcirculatie.

De schedel bestaat uit verschillende botstukken die met elkaar bewegen dmv schedelnaden of suturen. Deze botstukken kunnen bv. na een val hun beweging verliezen, deze kunnen dan door een osteopaat opnieuw hersteld worden.
Aan de binnenkant van de schedel lopen fascia of lichaamsvliezen, die de hersenen en het ruggemerg omringen. Ze lopen verder door het ganse lichaam ( organen, spieren en zenuwen). Door bewegingsverlies in de schedel kunnen er blokkades ontstaan in de schedel, de nek of de rug.
Welke klachten kunnen er behandeld worden?
Een volledige lijst opsommen lijkt onmogelijk, maar hier volgen de meest voorkomende :
- Rugpijn : lumbago, het “verschot”, arthrose, ischialgie, rugblokkades, hernia discalis, kracht en/of gevoelsverlies of tintelingen in de benen.
- Nekpijn : torticollis, nekblokkades, whiplash, uitstralende pijn in schouder, arm en/of hand, kracht en/of gevoelsverlies in de armen.
- Ledematen : kniepijn, enkelpijn, voetproblemen (hielspoor, pijnlijke voeten en/of tenen bij het stappen), PSH, frozen shoulder, ingeklemde zenuwen, ontstekingen zoals golfelleboog, tenniselleboog,…)
- Hoofdpijnen : migraine, spanningshoofdpijn, draainissen ( problemen met kristallen of ototlieten in het evenwichtsorgaan), pijnen aan het kaakgewricht, duizeligheid.
- Bij baby’s en kinderen : huilbaby’s, refluxbaby’s, oorontstekingen, ADHD, ADD, leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie
- Darmklachten bij volwassenen, kinderen en baby’s : zoals slechte vertering, opgeblazen gevoel, maagpijn, buikkrampen)
- Sportletsels : enkeldistorsio, torsieklachten wervelkolom, bekkenproblemen bvb men zal zijn enkel sneller verzwikken, als het bekken getorst of geblokkeerd zit, hierdoor heeft het lichaam een andere statiek en wordt het overbelast)
- Orthodontie : de invloed van de sterke tractie op de tanden vraagt een aanpassing van gans het lichaam, zowel bij kinderen als volwassenen.
- Psychische ondersteuning : angsten, depressie, hyperventilatie, burn-out, CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom.
- Zwangerschap : bekkeninstabiliteit.