Osteopathie
Osteopathie is gericht op het evalueren van de structuur en functie van het lichaam. Osteopaten gebruiken technieken zoals manipulatie, massage en stretching om de balans en beweging van het lichaam te verbeteren. We behandelen zowel baby’s en kinderen als volwassenen.
Hoe ziet een osteopatische behandeling eruit?
Een osteopaat werkt op 3 gebieden :
Manipulaties en mobilisaties of structurele osteopathie
Structurele osteopathie richt zich op de correctie van musculoskeletale problemen, zoals gewrichtsbeperkingen en spierspanning, door middel van manuele technieken zoals manipulaties.
Deze techniek kenmerkt zich door korte, gecontroleerde bewegingen die soms hoorbaar zijn en worden vaak geassocieerd met het “kraken” van gewrichten.
Orgaantechnieken of viscerale osteopathie
Viscerale osteopathie richt zich op het evalueren en behandelen van de relatie tussen de organen en het omliggende weefsel.
Met zachte en gerichte technieken wordt getracht de mobiliteit en functie van de organen te optimaliseren om de algehele gezondheid te bevorderen.
Schedelbehandeling of craniale osteopathie
Craniale osteopathie richt zich op de schedel en het craniosacrale systeem, waarbij technieken worden toegepast om de beweging van de schedelbotten en het ruggenmergvocht te verbeteren.
De schedel bestaat uit verschillende botstukken die met elkaar verbonden zijn via schedelnaden of suturen. Na bijvoorbeeld een val kunnen deze botstukken hun normale beweging verliezen, en een osteopaat kan helpen deze beweging te herstellen
Welke klachten kunnen er behandeld worden?
Een volledige lijst opsommen lijkt onmogelijk, maar hier volgen de meest voorkomende :
- Rugpijn : lumbago, het “verschot”, arthrose, ischialgie, rugblokkades, hernia discalis, kracht en/of gevoelsverlies of tintelingen in de benen.
- Nekpijn : torticollis, nekblokkades, whiplash, uitstralende pijn in schouder, arm en/of hand, kracht en/of gevoelsverlies in de armen.
- Ledematen : kniepijn, enkelpijn, voetproblemen (hielspoor, pijnlijke voeten en/of tenen bij het stappen), PSH, frozen shoulder, ingeklemde zenuwen, ontstekingen zoals golfelleboog, tenniselleboog,…)
- Hoofdpijnen : migraine, spanningshoofdpijn, draainissen ( problemen met kristallen of ototlieten in het evenwichtsorgaan), pijnen aan het kaakgewricht, duizeligheid.
- Bij baby’s en kinderen : huilbaby’s, refluxbaby’s, oorontstekingen, ADHD, ADD, leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculie
- Darmklachten bij volwassenen, kinderen en baby’s : zoals slechte vertering, opgeblazen gevoel, maagpijn, buikkrampen)
- Sportletsels : enkeldistorsio, torsieklachten wervelkolom, bekkenproblemen bvb men zal zijn enkel sneller verzwikken, als het bekken getorst of geblokkeerd zit, hierdoor heeft het lichaam een andere statiek en wordt het overbelast)
- Orthodontie : de invloed van de sterke tractie op de tanden vraagt een aanpassing van gans het lichaam, zowel bij kinderen als volwassenen.
- Psychische ondersteuning : angsten, depressie, hyperventilatie, burn-out, CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom.
- Zwangerschap : bekkeninstabiliteit.